Blog

Izbor zavese za dnevnu sobu

25.06.2019.

Odabir zavesa za dnevnu sobu - bež zavesa

Dnevna soba je prostor u kom provodimo najviše vremena i koja treba biti dekorisana tako da daje čist osećaj udobnosti. Sam izbor zavese za dnevnu sobu može značajno promeniti njen celokupan izgled.

Zavesa dnevnoj sobi daje ton i čini važnu estetsku funkciju

Prilikom odabira izuzetno je važno njen dezen i boju uklopiti sa delovima nameštaja, kao i zidovima. U zavisnosti od izbora materijala, boja i dezena, zavesa može da oplemeni svaki prostor, da ga učini modernijim i funkcionalnijim.

Sam odabir boje zavese zavisi od tipa ličnosti

Ukoliko ste staložena, mirna osoba, pravi izbor za vas su topli, nežni tonovi. Ukoliko ste avanturista i osoba sklona eksperimentisanju, za vas su jarki tonovi koji će ispratiti vaš životni stil. Ipak, treba voditi računa o tome da ukoliko je nameštaj u dnevnoj sobi bogat različitim tonovima, zavesa treba da bude jednobojna i obrnuto. Ukoliko je nameštaj jednobojan, zavesa jarke boje može upotpuniti prostor i dati mu potpuno novu dimenziju.

Zavese u dnevnoj sobi potrebno je birati i prema veličini prostorije

Ukoliko dnevna soba ima malu kvadraturu, dobar izbor su zavese koje će uneti više svetlosti u vaš prostor – svetle, prozirne zavese. Zavese u ovom slučaju ne bi trebale da dolaze do izražaja jer mogu vizuelno dodatno umanjiti prostoriju. Ukoliko pak vaša dnevna soba ima veću kvadraturu, možete pustiti mašti na volju. U ovom slučaju, kombinacije su neograničene.

Izbor zavesa za dnevnu sobu - narandžasta i crvena zavesa

Da li da odaberete kraću ili dužu zavesu?

Odabirom kraće zavese činite prostor u kom boravite neformalnim, funkcionalnim, čistim. Odabirom duže zavese, naročito u dnevnoj sobi većih dimenzija, činite prostor luksuznijim, elegantnijim, klasičnijim. Dužina može značajno uticati na dnevni boravak u vizuelnom smislu (vizuelno ga smanjiti ili proširiti).

Prilikom odabira zavese za vašu dnevnu sobu, vodite računa o veličini zavese i naborima. Gusti nabori čine zavesu bogatijom, te je poželjno da budu u odnosu 1:3.

Iako se čini kao stavka koju mnogi zanemaruju prilikom uređenja doma, zavese su izuzetno važan detalj za celokupni izgled vaše dnevne sobe jer joj daju poseban ton i lepotu.

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Slični članci

10.
Feb.
2020.
Blog
Vaš dom je odraz Vaše ličnosti. Šta Vaš dom govori o Vama? Koja boja enterijera odgovara Vašoj ličnosti?
11.
Dec.
2019.
Blog
Čemu služe mirisni štapići? Imaju li terapeutsko dejstvo? Razna istraživanja su pokazala da imaju blagotvorno dejstvo na organizam, a pogotovu su dobr...
04.
Sep.
2019.
Blog
Uredite prostor za učenje i za odmor! Novi grad, novo okruženje, novi ljudi i obaveze. Sve ovo odjednom može biti previše, međutim...
string(0) ""
string(0) ""