Blog

Izbor zavese za dnevnu sobu

25.06.2019.

Odabir zavesa za dnevnu sobu - bež zavesa

Dnevna soba je prostor u kom provodimo najviše vremena i koja treba biti dekorisana tako da daje čist osećaj udobnosti. Sam izbor zavese za dnevnu sobu može značajno promeniti njen celokupan izgled.

Zavesa dnevnoj sobi daje ton i čini važnu estetsku funkciju

Prilikom odabira izuzetno je važno njen dezen i boju uklopiti sa delovima nameštaja, kao i zidovima. U zavisnosti od izbora materijala, boja i dezena, zavesa može da oplemeni svaki prostor, da ga učini modernijim i funkcionalnijim.

Sam odabir boje zavese zavisi od tipa ličnosti

Ukoliko ste staložena, mirna osoba, pravi izbor za vas su topli, nežni tonovi. Ukoliko ste avanturista i osoba sklona eksperimentisanju, za vas su jarki tonovi koji će ispratiti vaš životni stil. Ipak, treba voditi računa o tome da ukoliko je nameštaj u dnevnoj sobi bogat različitim tonovima, zavesa treba da bude jednobojna i obrnuto. Ukoliko je nameštaj jednobojan, zavesa jarke boje može upotpuniti prostor i dati mu potpuno novu dimenziju.

Zavese u dnevnoj sobi potrebno je birati i prema veličini prostorije

Ukoliko dnevna soba ima malu kvadraturu, dobar izbor su zavese koje će uneti više svetlosti u vaš prostor – svetle, prozirne zavese. Zavese u ovom slučaju ne bi trebale da dolaze do izražaja jer mogu vizuelno dodatno umanjiti prostoriju. Ukoliko pak vaša dnevna soba ima veću kvadraturu, možete pustiti mašti na volju. U ovom slučaju, kombinacije su neograničene.

Izbor zavesa za dnevnu sobu - narandžasta i crvena zavesa

Da li da odaberete kraću ili dužu zavesu?

Odabirom kraće zavese činite prostor u kom boravite neformalnim, funkcionalnim, čistim. Odabirom duže zavese, naročito u dnevnoj sobi većih dimenzija, činite prostor luksuznijim, elegantnijim, klasičnijim. Dužina može značajno uticati na dnevni boravak u vizuelnom smislu (vizuelno ga smanjiti ili proširiti).

Prilikom odabira zavese za vašu dnevnu sobu, vodite računa o veličini zavese i naborima. Gusti nabori čine zavesu bogatijom, te je poželjno da budu u odnosu 1:3.

Iako se čini kao stavka koju mnogi zanemaruju prilikom uređenja doma, zavese su izuzetno važan detalj za celokupni izgled vaše dnevne sobe jer joj daju poseban ton i lepotu.

Ostavi komentar

Slični članci

24.
Feb.
2020.
Blog
Ah ti trendovi! Svake godine pojavi se po jedan ili više trendova koje veliki deo populacije nezaobilazno isprati. Krajem 2019.godine, Institut za boj...
10.
Feb.
2020.
Blog
Vaš dom je odraz Vaše ličnosti. Šta Vaš dom govori o Vama? Koja boja enterijera odgovara Vašoj ličnosti?
11.
Dec.
2019.
Blog
Čemu služe mirisni štapići? Imaju li terapeutsko dejstvo? Razna istraživanja su pokazala da imaju blagotvorno dejstvo na organizam, a pogotovu su dobr...